איך מטפלים בחרדות?

January 23 2023doritr

חרדה היא תחושה כללית של אי שקט לקראת חוויה או מפגש עם גורם אשר מעורר בנו תחושות שליליות וכתוצאה מכך מאיים על השלמות הפסיכולוגית שלנו. החרדה לא נקשרת לדברים שמהווים סכנה בפועל כגון: מפגש עם נמר לדוגמא, אלא בדברים שבחוויה האישית שלנו נתפסים כמעוררי לחץ כמו: מבחן, עמידה מול קהל, טיסה במטוס ועוד. אדם אשר חווה חרדה לרוב יצפה תוצאות הרות אסון לאירוע, או שהמפגש שלו יהיה מלווה ברגשות לא רצויים ועל כן הוא ישתדל להימנע מהגורם אשר מעורר חרדה. החרדה יכולה להיות כלפי כל דבר ספציפי או מוכללת לגירויים דומים אשר מכירים לנו את הגורם החרדתי. בנוסף לכך החרדה יכולה להתפתח אצל כל אדם בהתאם לניסיון קודם או לחשיפה חוזרת לגורם ניטרלי. כמו כן היא תהיה מלווה בתסמינים שונים.

תסמינים נפוצים של חרדה

אדם שחווה חרדות יסבול מתסמינים נפוצים של חרדה לרבות: רגשות של פחד, אשמה, מתח נפשי, דאגה,, פאניקה, חוסר ודאות וחוסר אונים. מעבר לכך, מחשבות טורדניות סביב מושא פחד ספציפי או חרדה כלכלית אשר מתאפיינים בחשש שהגרוע מכל יקרה והוא יהיה בלתי נמנע, סכנה ממשית מדומיינת, צורך לקבל הגנה מאדם אחר או תחושת ביטחון ועוד. המחשבות לרוב מציפות ומלוות את האדם לאורך היום ולפעמים גם בלילה ובעוצמות משתנות. מעבר לכך יש גם תסמינים פיזיולוגיים לחרדה כגון: דופק מוגבר, הזעה, בחילות, לחץ בחזה, צורך להתפנות, סחרחורות, טשטוש, רעד בגוף וקוצר נשימה. מעבר לכך אדם שסובל מחרדה ימנע ומפחית מגע עם אנשים אחרים כמה שניתן, יסתגר, יחפש גורם ביטחון כלשהו ויסבול מתגובת הילחם או ברח.

מתי חרדה הופכת להפרעה?

כאשר מרגישים כי הפחד להתעמת עם הגורם החרדתי פוגע ביכולת לתפקד באופן שגרתי או בשיקול הדעת, אפשר להבין כי החרדה מפריעה בחיים. לא פעם תחושת החרדה יכולה להביא להימנעות טוטאלית מיציאה מהבית מחשש לפגוש את אותו גורם. כמו כן, ככל שהימנעות מתרחשת לעיתים קרובות עד כדי שנמנעים מכל אינטרקציה צפויה, גם אם אין ידיעה וודאית שהיא תקרה בדרך, ניתן להבין כי החרדה מציפה ומאוד משמעותית ויש לטפל בה.

חשוב לדעת כי כאשר חווים חרדה ניתן לזהות אותה על ידי תשומת לב לתסמינים הגופניים אשר עולים בנו. לרוב מרגישים לחץ בחזה עד כדי שעלולים לחוש שמדובר על התקף לב. מעבר לכך חווים רעידות ובחילות וכן מרגישים שהבטן מתהפכת. הנשימה הופכת להיות שטחית ולא סדירה, דופק הלב חזק מאוד והגוף מפריש זיעה קרה.

כיצד מטפלים בחרדה?

מיחושים גופניים, מתח, לחץ, כאבי ראש, מחשבות מדאיגות וטורדניות וכן פחד מתמיד מפני אסון קרב מהווים חלק מהסימפטומים שאנו יכולים לחוות כחלק מהפרעת חרדה. מרגע שמופיעים תסמיני חרדה, התפתחות ההפרעה יכולה להיות ככדור שלג שיש לעצור אותו בזמן, טרם הוא יוצא משליטה. כל אדם שחווה חרדה חייב לפנות כמה שיותר מהר לטיפול כלשהו שיסייע לו. כיום ניתן למצוא טיפול רגשי בשיטות שונות בחרדה כגון: טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול באומנות, טיפול באמצעות בעלי חיים ועוד.

 

Share: